Adóbevallás 2018 - Szja bevallás készítése 1753ny

Adóbevallás 2018 - 17SZJA

Adóbevallás határidő 2018: Május 21

2017. április 19. - itt

Adóbevallás határidő 2018: Május 21 >>> Eddig javíthatjuk!  A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) által elkészített adóbevallási tervezet május 21-e után automatikusan hivatalos bevallásnak minősül, ha addig nem nyilatkozik másképp az adózó – hívja fel a figyelmet a NAV közleményében.

További információk itt >>>

 

“Aki egyetért a Nemzeti Adó- és Vámhivatal által elkészített adóbevallási tervezettel, annak nincs további teendője” – fogalmaznak.

Hangsúlyozzák: lényeges, hogy mindenki nézze át a tervezetet, mert az adózók felelőssége, hogy jövedelmükről precíz bevallás készüljön, abból ne hiányozzon semmi. adobevallas_2017_kisokos.png

Az ügyfélkapuval rendelkezők már március közepétől elérik a NAV által készített szja-bevallási tervezetüket. Azoknak is elkezdte már a postázást az adóhivatal, akik március 16-ig kérték tervezetük megküldését papíron. Május 2-ig mindenkinek megérkezik majd ez a dokumentum – írják.

Aki kézhez kapta a tervezetét, fontos, hogy figyelmesen olvassa el a kapcsolódó tájékoztató levelet, abban ugyanis minden tudnivalót megtalál. A bevallási tervezetet egyeztetni kell a munkáltatóktól, kifizetőktől kapott igazolásokkal. Ha nincs eltérés az adatokban, és egyéb kiegészítés, módosítás sem szükséges, akkor nincs további teendő. A dokumentumot tehát nem kell visszaküldeni a NAV-nak és nem kell az ügyfélszolgálatokra sem bevinni, ugyanis az minden további adminisztráció nélkül, automatikusan hivatalos adóbevallássá válik május 22-e után.

Akik megkapták a tervezetet papíron és nem értenek egyet az abban szereplő adatokkal, azok május 22-ig a 16SZJA nyomtatvány kitöltésével tudják bevallási kötelezettségüket teljesíteni. Aki időközben regisztrált az ügyfélkapura, az új elektronikus felületen egyszerűbben tudja módosítani, kiegészíteni a bevallási tervezetét.

Ha a NAV hiányol valamilyen adatot, erről is érkezik értesítés a postán megküldött tervezet mellett. Ez esetben, amennyiben nincs más eltérés az adatokban, csak a mellékelt kiegészítő adatlapot kell kitöltve visszaküldeni a NAV-nak.

Kapcsolódó cikkek

Adóbevallás 2017: sokan kaptak már levelet a Nav-tól!

Adóbevallás 2017 : Már több mint félmillió személyijövedelemadó-bevallási tervezetet postázott az adóhivatal - tájékoztatta Tállai Adrás, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára az MTI-t.

Összesen mintegy 820 ezer magánszemélynek postázza legkésőbb május 2-áig bevallási tervezetét az adóhivatal. Akik kérték a tervezetet a NAV-tól, hamarosan kézhez kapják, ha minden jövedelmet és kedvezményt tartalmaz, akkor az május 22-én automatikusan érvényes bevallássá válik – jelezte az államtitkár.

Közölte az is, hogy 442 ezer magánszemély a napokban már kézhez is kaphatta a tervezetet.

Várhatóan a jövő hét első felében kapja meg bevallási tervezetét az a 102 ezer magánszemély, akiknél valamilyen anomáliát fedeztek fel az adóhivatal munkatársai a tervezetük elkészítésekor. Az egyik leggyakoribb, amikor a kifizetői adatszolgáltatásban az látszik, hogy a családi adókedvezményt például májusban nem vette igénybe a szülő, de az év másik 11 hónapjában igen.

Ettől a bevallási tervezet nem hibás, de valószínű, hogy hiányos – mutatott rá Tállai András.

A NAV ilyenkor, hogy senkinek ne vesszen el az adókedvezménye, kérés nélkül is küld bevallási tervezetet, illetve azzal együtt tájékoztatást is arról, hogy melyik adatot érdemes mindenképpen átnézni, ellenőrizni – tette hozzá.

Csaknem 270 ezren azért kapnak levelet az adóhivataltól, mert még valamilyen tennivalójuk van. Esetükben az adóhivatal speciális, személyre szabott szolgáltatást nyújt. Akinek visszajár adó, annak be kell írnia a bankszámlaszámát, illetve a címét, ha postán szeretné megkapni a visszajáró pénzt.

Részletfizetést is kérhetnek

Akinek 200 ezer forintnál kevesebb adót kell befizetnie, annak csak be kell írnia, hogy hány havi pótlékmentes részletfizetést szeretne. Aki két, vagy több önkéntes pénztárba is fizetett tavaly, annak csak azt kell kitöltenie, hogy melyik pénztárba utalja a NAV a visszajáró adó összegét.

Az érintetteknek rendkívül egyszerű dolguk lesz; az adóhivatal a bevallási tervezet mellé kiegészítő nyilatkozatot küld, amin csak a hiányzó adatot kell kitölteni, amelynek visszaküldésével már kész is a bevallás – fejtette ki az államtitkár.

Mintegy 5700 magánszemély azért kap – külön kérés nélkül is – bevallási tervezetet, mert a hivatal adatai alapján 200 ezer forintnál több a fizetendő adójuk. Ők a bevallási tervezetük mellé tájékoztatást kapnak arról, hogy május 22-ig gondoskodjanak a fizetendő adó rendezéséről.

Ha egy összegben nem tudják megfizetni, kérhetnek könnyítést a NAV-tól – jelezte Tállai András. Hozzátette azt is, hogy a magánszemélyek nemcsak fizetési halasztást vagy részletet kérhetnek, hanem a fizetendő adó összegének mérséklését is.

Adóbevallás 2017 - 1653ny nyomtatvány

Adóbevallás 2017-ben - a 1653ny nyomtatvány segítségével lehetséges!

 

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal most először készíti el közel négymillió ember helyett az adóbevallást. Lesznek kivételek, akiknek továbbra is maguknak kell intézkedniük, de hamarosan az összes részlet kiderül abból a tájékoztatóban, amelyet hétfőn postáz az adóhivatal az adózóknak.

Az idei személyi jövedelemadózásról szóló tájékoztató leveleket hétfőtől kézbesíti a posta, ebből mindenki tájékozódhat az idei újdonságokról, illetve arról, hogy milyen feltételek esetén nem tartozik a túlnyomó többséghez, akiknek már az adóhatóság készíti el a bevallását - mondta Tállai András. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) vezetője hangsúlyozta: a munkáltatók és a kifizetők adatai alapján mindenki, azaz, ahogy mondani szokás, a bérből és fizetésből élők személyijövedelemadó-bevallása összeállítható. A NAV tehát idén először, ezeket az adatokat felhasználva mintegy 3,8 millió adózónak készíti el az szja-bevallás tervezetét.

Az államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy természetesen az egyéni vállalkozóknak, az őstermelőknek és az áfafizetésre kötelezett magánszemélyeknek továbbra is maguknak kell elkészíteniük bevallásukat, hiszen az ő jövedelmi adataik teljes körűen nem állnak rendelkezésre.

Ismertetése szerint akiknek a NAV készíti el a bevallás tervezetét, azoknak is jóvá kell hagyniuk azt. A legegyszerűbb dolguk azoknak lesz, akiknek van ügyfélkapujuk, hiszen ők március 15-től egy gombnyomással elérhetik a bevallási tervezetet, amit ha kell, kiegészíthetnek a véglegesítés előtt - mondta Tállai András. Akik viszont nem nyitnak ügyfélkaput, azok kérhetik, hogy a NAV postán küldje meg a tervezetet, vagy akár személyesen megnézhetik a NAV ügyfélszolgálatán a hivatal által készített bevallást - tette hozzá.

Erre a határidőre figyelj

Március 15. fontos dátum, mert addig lehet kérni a postázást akár SMS-ben, akár a NAV honlapján, telefonon vagy az ügyfélszolgálaton - hívta fel a figyelmet a NAV vezetője, aki szerint a tájékoztató levélből mindenki számára egyértelműen kiderül, mi a teendője.

A levélben egyebek között felhívják a figyelmet arra, hogy akinek a tervezet szerint az előlegeken felül adófizetési kötelezettsége van, azt banki átutalással is rendezheti, sőt kérhet részletfizetést is, ha a hátralék nem több 200 ezer forintnál. Az államtitkár valószínűnek tartja, hogy a legtöbb adózónak lényegében semmit nem kell tennie, mert a bevallási tervezet valamennyi adatát pontosan rögzíti.

Nézzük át alaposan

Az viszont fontos, hogy mindenki nézze meg a tervezetet ügyfélkapun vagy a postán kapott formában, esetleg az ügyfélszolgálaton, mert az állampolgárok felelőssége, hogy jövedelmükről precíz bevallás készüljön, abból ne hiányozzék semmi. Azokról a jövedelmekről ugyanis, amelyekről nem érkezett adat év közben a NAV-hoz, az adózóknak maguknak kell számot adniuk, ezért van lehetőség a bevallási tervezet kiegészítésére - hangsúlyozta Tállai András.

Elmondta azt is: továbbra sincs akadálya annak, hogy az adózók rendelkezzenek az adó 1+1 százalékáról a bevallástól függetlenül. Erre online lehetőség is van a nyomtatott nyilatkozat postázása mellett május 22-ig.

Adóbevallás 2017 >>> További információk itt

Adóbevallás 2017: a NAV tölti majd ki az szja-bevallásokat

Szja bevallás 2017 : Az idén csaknem 440 ezer magánszemély bevallását készítette el a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, jövőre pedig a rendelkezésére álló adatok alapján külön kérés nélkül, automatikusan a NAV tölti majd ki az szja-bevallásokat - mondta Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára. 

Minimálbér 2017 >>>

Tállai András elmondta azt is, hogy "az ügyfelek érdekének lehető leghatékonyabb kiszolgálása érdekében" a NAV nemzeti adókonzultációt kezdeményezett az adószakma képviselőinek meghívásával, amely szeptember 22-én kezdődik. Mint mondta, szükség van az adórendszer további átalakítására, példaként az adóeljárást említve, amihez számítanak az adószakma minden szereplőjére. Az adóhivatallal szemben elvárás, hogy egyrészt a cégek versenyképességének növelésével a lehető legjobban segítse a gazdaság fejlődését, ugyanakkor gyorsan megtalálja és haladéktalanul fellépjen a csalárd résztvevők ellen - mutatott rá.

Az államtitkár ismertette, a közigazgatásban az egyik legnagyobb ügyfélforgalmat a NAV bonyolította 2016 első félévében. Az ügyfélszolgálatokat csaknem 1,6 millió ügyfél kereste fel személyesen, és mintegy 430 ezer esetben kaptak telefonon keresztül azonnali tájékoztatást az érdeklődők. Az adóhivatal honlapját is egyre többen használják, szeptember 15-ig több mint 48 milliós megtekintést regisztrált a rendszer - tette hozzá.

Adóbevallás 2017 - Megszűnik az szja-bevallás

Adóbevallás 2016/2017 – megszűnik az adóbevallás! - nem kell szja bevallást készíteni ----->>> OSSZÁTOK MEG...

Posted by Adózás - adóhírek - adóbevallás on 2015. október 13.

 

 

Nem kell szja-bavallást készíteni 2017-től, gyorsabban kapják vissza a cégek a nekik járó áfát, nem kell adót fizetni az elektromos autók után, vége a pálinkaforradalomnak, jön a párlatadójegy – a parlament előtt a kormány őszi adócsomagja.

A kormány ma az országgyűlés elé terjeszti két javaslatcsomagját is. Ahogy az várható volt, módosul az adózás rendjéről szóló törvény - mint minden év utolsó hónapjában. A fő csapásirány most az adózási rendszer átalakítása, a kevésbé bürokratikus irányba - jelentette be Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) parlamenti államtitkára, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) leendő vezetője.

Már előbb megnyílik a lehetőség, hogy a munkáltatói adónyilatkozat alapján a NAV készítse el az adóbevallást. Ennek feltétele, hogy csak egy helyről érkezzen a jövedelem és ne vegyen igénybe az adózó valamilyen kedvezményt.

Majd 2017-től lényegében már senkinek nem kell adóbevallást benyújtani - ez ma még 3,5 millió embert készít. A NAV elkészíti majd az adóbevallási ajánlatot, azt megküldi az adózónak, amit már csak jóvá kell hagyni vagy épp észrevételt tenni. A kedvezmény csak a magánszemélyekre vonatkozik, egyéni vállalkozókra, mezőgazdasági őstermelőkre nem - nekik továbbra is maguknak kell az adóbevallásukat elkészíteni.

Hamarabb jön vissza az áfa a jó adózó cégeknek

A javaslatcsomag szerint 2017 első negyedéve után az adóhatóság minősíti az áfa-fizető adózókat. A minősítés feltételeit a törvényjavaslat tartalmazza - így átlagos, megbízható, vagy épp kockázatos kategóriába kerülnek a cégek. A megbízható adózóknál az adóhatósági ellenőrzéseket 180 nap alatt zárni kell. Előnyt jelent, hogy az adóbírság alacsony lehet a törvényben előírt mértéknél, de a legnagyobb előny, hogy csökken számukra az áfa-visszafizetés ideje. A jelenlegi 75 napról a korábbi 45 napra csökken a határidő 2017-től, 2018-ben pedig már csak 30 napot kell várniuk a pénzükre a megbízható adózóknak.

A kockázatos adózók - akik nagy összeggel tartoznak, feketefoglalkoztatáson kapták őket, esetleg üzletbezárásuk volt büntetésből - nem élvezhetik ezeket az előnyöket. A kockázatos adózóknak nem lesz különösebb szankciója, de nem élvezheti az előnyöket. A javaslat szerint az elektromos autók tulajdonosainak a jövőben nem kel átírási díjat és cégautóadó fizetniük - jelentette be Tállai. A fuvarozó cégek pedig a helyi iparűzési adóból levonhatják a hazai útdíj 7,5 és a külföldi útdíj száz százalékát.

Vége az pálinkaforradalomnak

Az EU-val folytatott vita miatt ugyan jövőben is megmarad az otthoni pálinkafőzés lehetősége - nem lesz szükség adóhivatali bejelentésre - ám bevezeti a párlatadójelet, ami 700 forint lesz literenként. Egy főzéshez minimum öt, maximum 86 adójegyet kell megvásárolni - vagyis a pálinkafőzési jogosultság 3500 forintos adóval megváltható. Az ellenőrzést nem a NAV, hanem az helyi önkormányzati adóhivatal, a jegyző feladata lesz.

Újabb adótörvény kerül még ősszel - várhatóan novemberben -  a parlament elé, amely a NAV új szervezeti és a vezetési rendszerét tartalmazza. A jelenlegi háromszintű vezetésből visszatérnek a kétszintes igazgatósági rendszerre, megszűnnek regionális igazgatóságok, maradnak az országos és a megyei szervek.

A javaslatot a NAV dolgozók már véleményezték - kérdőíves vizsgálatok alapján. Tállai azt mondta, hogy az átalakítást mindenki szinte egyhangúlag támogatta. Az NGM benyújtja a nemzetközi pénzügyi sztenderdek bevezetéséről (IFRS) szóló törvényjavaslatot is, amely a számviteli törvényt jelenti legnagyobb mértékben.

Tállai kérdésre elmondta, hogy nem dolgoznak a tárcánál a internet-használat áfá-jának a csökkentését, dolgoznak viszont a lakásértékesítés áfájának csökkentésén, ám hogy erre mikor és milyen tartalommal kerül sor még nem született döntés.